2012. november 9., péntek

Universal Soldier: Day of Reckoning - Tökéletes Katona: A leszámolás napja



Van Damme ebben a filmben sem a párbeszédeivel fogja elnyerni a tetszésünket
A film, amit imádtak a Torontói Filmfesztiválon - én meg csak húztam a számat a megnézése után. Szerettem volna egy jó filmmel újra elindítani a blogomat, de ez csak félig-meddig sikerült.
Azért leszögezném, hogy a Tökéletes katona legújabb felvonása nem borzalmas, nem is rossz, csak olyan átlagos - pedig a trailere kőkemény zúzást ígért. Stallone, Schwarzi és a többiek az Expendablesszel ismét felvirágoztatták a klasszikus akció zsánerét, és ennek a legújabb darabja lett a Day of Reckoning, azaz A leszámolás napja.

Hogy beleilljen a kánonba, visszahozták Jean-Claude van Damme-ot, és öreg pajtiját, Dolph Lundgrent is, akik most kivételesen nem egymást aprítják, hanem utóbbi nyal az előbbinek. Ezzel is jelezve azt, hogy alaposan megváltoztak az erőviszonyok az első filmhez képest. Már a harmadik, Oroszországban játszódó film vége is azt sugallta, hogy egy új korszak érkezik a franchise számára, és ezzel az újabb alkotással immáron kőbe is vésték a követendő új utat: Scott Adkins azaz mindenki kedvenc Juri Bojkája lesz a húzónév innentől kezdve.
Igazából pont az lett a gyengéje a filmnek, mint ami az erőssége: megpróbáltak egy hiteles, karakterorientált sztorival előállni, ami miatt elhúzódik a játékidő, majd 100 perces lesz. Ez önmagában nem lenne baj, de azzal már gond van, hogy az igazi akciójelenetek csak a 60. perc környékétől kezdődnek, és túlságosan nagy a szakadék a film két része között. Míg az első felében Adkins karakterének mélységét próbálják meg előtérbe hozni, addig a második részben ezt a kút mélyébe dobják, és előhozzák a főszereplő vadállat énjét, miközben kinyír mindenkit.

Amit az Expendables 2-ben sikerült megoldani, azt itt nem, és emiatt az összélmény is romlik. És az igazat megvallva az akciójelenetek sem lettek olyan emlékezetesek, mint ahogy azt elvárta volna az ember az Adkins-Van Damme-Lundgren triótól. Főleg Adkins és Lundgren csatája lesz vicckategória, nem is értem, hogy lehetett ilyen béna harckoreográfiát megvalósítani.

A badass nézésekben azért kiválóan teljesít a film
Az új Tökéletes katona igyekszik egy hiteles és fordulatos történettel megalapozni a franchise folytatását. A csavar még be is jön, azonban ez az akció-dráma mix, főleg az utóbbi erőltetésével nagyon nem az a vonal, amit ennek a franchise-nak erőltetnie kellene. Be kellene látniuk a rendezőknek, hogy a Tökéletes katona sosem lesz egy Bourne-trilógia, amit viszont pont a főhős múltja visz el a hátán az akciójeleneteken túl. Azonban míg a Bourne-ban Matt Damon játszik, addig itt meg kell elégedni Adkinsszel, aki magához képest tényleg szépet alakít, de mindenki tisztában van vele, hogy neki nem a drámai oldal az erőssége.

A Day of Reckoning nem tudott maradandót alkotni, azonban megvan a potenciál rá, hogy a folytatásban korrigálják a hibákat. Addig is viszont egy C-nél jobb értékelést nem tudok neki adni. A tipikus egyszer nézős akciófilm kategória. Sajnos.

Nincsenek megjegyzések: