2012. január 15., vasárnap

Contagion - Fertőzés (2011)

Contagion, avagy "annyi sztárt felvonultatok egy filmben, amit romantikus filmek is megirigyelhetnének". Steven Soderbergh nem akármilyen neveket csábított be a Fertőzés című alkotásába, és ami még jobb, egyáltalán nem bánt velük kesztyűs kézzel. Bár a katasztrófafilmek távol állnak tőlem, a sztárok ilyetén kezelése kifejezetten tetszett, még ha a végkifejlet talán túl pozitív is lett a film egészét figyelembe véve.

A Contagion azonban azért igazán para, mert most nem egy x év múlva becsapódó aszteroida, vagy egy szupervulkán fenyegeti az emberiséget, hanem egy olyan vírus, ami talán a közelgő hetekben vagy hónapokban is elkezdheti szedni áldozatait. Ha megnézzük, az elmúlt 10 évben számos járvánnyal kellett megküzdenie az emberiségnek, és minél többen vagyunk, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valami hasonló, milliókat elpusztító betegség ismét tombolni fog, amire, a filmhez hasonlóképpen, az orvostudomány még nem állna készen.

Soderbergh profi rendező, nem esik nehezére követhetően vezetni a cselekményt, holott folyton váltakoznak a helyszínek és a szereplők. Betekintést nyerünk a politikai réteg reakciójába, egyes szereplők magánéletébe, no meg az ilyen betegségek árnyoldalába is, hogy még ilyen krízis helyzetben is egyeseket csak a profit szerzése vezérel. Egészen lehangoló a film közepétől látni a teljesen kihalt utcákat, városrészeket, ahogy az embereken felülkerekedik a túlélési ösztön, és mindenki saját magát és közeli rokonait igyekszik menteni - és joggal lázadozhatnak, hiszen eközben a "fontos emberek" minden vakcinából és gyógykezelésből első körben részesülnek.

Bár ez hivatalosan csupán egy katasztrófafilm, valójában éles társadalomkritika is egyben, a fenn említett néhány példán keresztül ez jól látható. Valóban fenntartható ez a folyamatos gyarapodás, és eközben az emberek jóléte is? Meddig bír az emberi szervezet alkalmazkodni az egyre gyorsabban fejlődő világhoz, és az ahhoz még jobban adaptálódó vírusokhoz? Végezetül pedig, mennyi haszna származik a globalizációból az emberiségnek? Az a járvány, ami régebben kitombolta volna magát egy elzárt területen, az ma már a globalizációnak hála napok, hetek alatt az egész világon elterjedhet.

A film jól példázza, hogy egy teljesen ismeretlen vírus felbukkanása esetén mennyire tehetetlenek lennénk mindannyian, és ez nem túl megnyugtató gondolat, még ha a Contagion pozitívan is fejeződik be. De hogy miért, azt nem tudom, hiszen az egész film az emberi önzőséget, tehetetlenséget szemlélteti: egyszóval azt mutatja be, hogy az ember túl messzire nyújtózkodott, és egy idő után már nem lesz befolyással saját életére.

De a végkifejlettől eltekintve egy korrekt alkotásról van szó, pont a fentebb említett, a társadalom minden szektorába bepillantó cselekményvezetése miatt. Katasztrófafilmhez méltóan lesznek olyanok, akiket majd utálunk, akikhez kötődünk, akiknek halálát nagyon sajnálni fogjuk. Én sem sajnálom, hogy megtekintettem a filmet, és egy B--szal értékelném Soderbergh vízióját.

Nincsenek megjegyzések: