2011. július 1., péntek

The Dark Knight - A sötét lovag (2008)

Ez kissé rendhagyó poszt lesz (ez is...). A hetekben jelent meg egy érdekes bejegyzés egy általam olvasott blogon, mely szintén Christopher Nolan 2008-as remekével foglalkozott. A poszt kiemelte, hogy a film erőssége nem is a történetben meg a színészi játékban rejlik, hanem abban, hogy képregényadaptáció létének ellenére nagyon szorosan köthető a való világhoz, és rengeteg féle interpretációt enged meg a közönségnek.

10 dolgot sorolnak fel, melyek szerint lehet értelmezni az alkotást. A link itt található: 10 ways of looking at the dark knight.

Akiknek nem menne olyan pengén az angol, néhány szóban összeszedem, miről is értekeznek:

1.Az öntörvényű igazságszolgáltatás nem igazságszolgáltatás.
2. Néha szükség van arra, hogy elhiggyünk egy hazugságot.
3. Egy hős, akit nem a nép választott meg magának, minden jó cselekedete ellenére funkcionálhat gonoszként.
4. Hogyan tudunk szembeszállni egy igazságosság nélküli rendszerrel? A rendszer lebontása érdekében káoszt teremthetünk. Bűnözővé válhatunk. Vagy minden döntésünket egy pénzfeldobással tesszük "igazságossá" és megkérdőjelezhetetlenné.
5.A felügyelet a legsötétebb hatalom - gondol itt az írás arra, amikor Batman a város összes mobilja felett átveszi az uralmat.
6. A bűnözés és az anarchia nem feltétlenül szövetségesek.
7. A jó cselekedetek is rossz dolgokhoz vezethetnek.
8. Az ideológiánkat könnyebb korruptálni, mint a kapzsiságunkat.
9. A 19. század nemzetállamai után a 21. században már a globális városok válnak fő fontosságúvá.
10. Minden hősnek két arca  van.

Nos ha minden pontot kiegészítenénk pár mondattal, ez a bejegyzés több oldalas lenne, amit senki se olvasna végig valószínűleg. Mindenesetre minden pont jól van megfogalmazva, és rengeteg gondolatot ébreszt az emberben, és pontosan emiatt lehet élvezni Christopher Nolan minden egyes alkotását, hiszen amellett hogy rendkívül szórakoztatóak és nem nézi teljesen hülyének a nézőt (ami miatt viszont egy csomó amerikai utálja; a Mementót ugye kronológiai sorrendben kellett levetíteni az amerikaiaknak anno, mert nem voltak képesek követni a cselekményt) tucatnyi értelmezéssel szolgál nekünk a filmjeihez, melyek szorosan köthetők mindennapi életünkhöz. Legyen szó egy teljesen realisztikus világról (Memento), vagy bűvészekről, álomrablókról vagy maszkos igazságtevőkről, úgy rugaszkodik el a valós élet törvényeitől, hogy mégis teljesen normálisnak, természetesnek tűnik, ami miatt közvetlenül tudunk vonatkoztatni magunkra, saját életünkre, a mai világra.

Kissé átcsaptam Nolan éljenzésébe, de végül is az, hogy Batmant sikerült a sírból feltámasztani a 2000-es évek közepén, nem Christian Bale-nek volt köszönhető, hanem ennek a zseniális rendezőnek. Most azonban nem tehetünk mást, mint tűkön ülve várni a trilógia befejező részét, mely jövőre érkezik a mozikba. Epic lesz vagy epic lesz?

Nincsenek megjegyzések: