2011. július 2., szombat

The Other Guys - Pancser Police (2010)

Bár nem sok jelentőséget szoktam tanúsítani a magyar címeknek, de ehhez csak gratulálni tudok. Ugyanakkor a pancsert rá lehetne erőltetni erre a filmre, hiszen ami a Tropic Thunderben nagyon jól működött, az itt pont nem. És hogy miért? Megpróbál túl komoly lenni, előtérbe helyezni, hogy milyen nehéz is az emberi élet, főleg ha a főáramlat ellen úszunk - de hogy lehet komolyan venni egy olyan film mondanivalóját, aminek első negyed órájában két (főbb) szereplő minden ok nélkül leugrik egy tízemeletes épület tetejéről?!

Igazából arra számítottam, hogy majd Samuel L. Jackson és Dwayne Johnson karakterei lesznek a film végére a gonoszok, akikkel meg kell majd küzdenie főhőseinknek. Még az is jobb lett volna, mint ez a megoldás... zárójelben jegyezném meg azért, hogy elképesztő Dwayne Johnson karrierje - amikor a 2000-es évek elején kinn voltam Kanadában még hatalmas pankráció színész volt, azóta meg már stabilizálta magát Hollywoodban, komolyan hihetetlen...

Főszereplőknek megkapjuk Mark Wahlberget és Will Ferrellt. Előbbi egy rengeteg potenciállal rendelkező zsaru, aki egy félrelépése miatt száműztek a papírmunkához az irodai asztal mögé, míg utóbbi egy ex-strici, aki megjárta az élet csúnya oldalát, és életének eme szakaszát rendőri munkával szeretné kompenzálni, ezek mellett pedig minden dögös csaj bukik rá, ami a film egyetlen humorforrása, melyen el tudtam mosolyodni. És akkor rá is térnék, hogy mi volt a bajom ezzel a filmmel: nem húzott határvonalat, hogy most akkor elmegy teljesen komoly irányba, vagy megmarad vegyes keveréknek. A poénok nem ütöttek, de mivel próbálkoznak velük, mutatja, hogy egy akció-vígjátékot igyekeztek készíteni, viszont utóbbi része nagyon nem működik. Néhány filmes reflekció, mint "a Scarface rátüsszentett a kocsidra" beszólás ütött, de ami egyedi lett volna ebben, az sajnos kudarcba fulladt.

Mivel a poénok erőltettnek tűnnek, ezért nekem túl hosszú is lett ez a film - kifejezetten unatkoztam egyes részeken. Kár érte, mert már csak a cast miatt lehetett volna ebből többet is kihozni, és végül is a mondanivaló is működne, ha tényleg szilárdan elkötelezték volna magukat valamelyik irányban, és nem ilyen eszement dolgokkal rombolták volna szét a film komolyságát, mint Jacksonék halála... még egy megjegyzés: Michael Keaton már nagyon megöregedett. Még mindig Batmanként él a szememben, és nagyon fura volt látni, hogy az idős életkora így visszatükröződik már róla.

Nincsenek megjegyzések: