2011. szeptember 1., csütörtök

Cowboys and Zombies - The Dead and the Damned (2010)

Az előző bejegyzésemben megemlékeztem arról, hogy milyen nehéz egy jól működő zsánermashupot készíteni. Bár a The Warrior's Way nem tökéletes, azért egy szórakoztató darab, ami a Cowboys and Zombiesra nem mondható el. A filmről annyit kell tudni, hogy eredeti címe a The Dead and the Damned volt, csak meglovagolva a Cowboys vs. Aliens körüli hype-ot gyorsan megváltoztatták a titulust a hangzatos Cowboys and Zombiesra. Rene Perez írta és rendezte, és hát azt kell, hogy mondjam, Perez, ez nagyon gyenge próbálkozás volt.

Az ominózus záró jelenet
Több sebből is vérzik ez a film: vontatott történetvezetés, szürke karakterek, folyamatos ugrálás a hitelesség és a hiteltelenség között, de a leginkább az zavart, hogy nem is igazi zombikkal van dolgunk, szóval teljesen félrevezető a cím. A film kifejezetten unalmas: a rendező megpróbál mélységet és hátteret biztosítani karaktereinek, de a párbeszédek üresek, a színészek meg hát... nem egy hollywoodi blockbuster, ebből kifolyólag nem is lehet számon kérni a castingot. Az viszont már zavaró, hogy a film 40%-ban odafigyelnek arra, hogy a revolverekből kifogy a töltény, a maradék 60%-ban meg rohadtul nem: ennek a tetőpontja lesz a záró képsorozat. Nem zavartatja magát a rendező azzal, hogy az előző jelenetben úgy patkol el az egyik hős, hogy kifogy az összes tölténye, a film záróképén azt kapjuk, ahogy a hirtelen a semmiből főszereplővé váló lány nekiered a zombi-démonoknak ugyanazzal a fegyverrel. Kösz szépen.

De hogy pozitívumot is írjak, bár az elején nagyon fura volt a country és a rock zene találkozása, adott egy kis ritmust a filmnek, amit a történetvezetés és a szereplők nem tudtak biztosítani. Emellett a zombidémonok sminkje is jól sikerült. Mást viszont nem tudnék kiemelni a filmből. Mindenki jó valamire, ahogy szokták mondani, maximum elrettentő példának, és ez az alkotás az utóbbi kategóriába tartozik. Attól még hogy vadnyugati környezetben játszódik egy film, nem lesz tőle western, hiszen minden zsánernek megvannak a maga alapkövetelményei. A rendező megpróbált egy kicsit kicsenni a westernből, még kisebbet a zombihorrorból, és végeredményül egy nagyon gyenge kotyvaszt kapunk. Aki a későbbiekben szintén műfajokat kevertető film készítésére adná a fejét, annak bátran ajánlom, hiszen tökéletes példa ez arra, hogy hogyan ne mixeljük a zsánereket.

Nincsenek megjegyzések: