2011. június 10., péntek

Trollhunter (2010)

Mi van a skandinávokkal, lehet feltenni a kérdést?! A 2008-as kellemes meglepetést okozó Let The Right One In után itt van egy újabb gyöngyszem a horror zsáner területén belül, ezúttal a norvégoktól a Trollhunter képében. A kézikamerás felvételek a horror filmekben élik virágkorukat, de ez a film tökéletes példája annak, hogy az ijesztgetésen túl azért lehet más funkciót is kiaknázni a kézikamerával. Főleg, hogyha a kamera (néha mondjuk hihetetlen módon, gondolok itt az üldözésekre) csak igen kevés alkalommal rázkódik, és így a film 95%-át tökéletesen látjuk.

Egy csoport filmes egyetemista útnak ered, hogy egy titokzatos vadászról kiderítsék, hogy mit is csinál ő valójában. Az eleje nem olyan izgalmas, de kell a felvezetés: fiataljaink bátran követik a mufurc öregembert, mígnem egy balul elsült vadászatot követően a vadász kénytelen-kelletlen belemegy, hogy vele maradjanak a fiatalok. Akik természetesen szkeptikusak, egészen addig, amíg az első trollt testközelből meg nem látják.

Igazából az első troll látványa ne riasszon el senkit. Bár az első fajzat igen viccesen néz ki, és inkább nevetésre mint ijesztésre gerjeszt, az azt követők már tökéletes troll képet testesítenek meg (mondjuk van egy faszorrú bába, az ő orrát is megcsinálhatták volna másmilyenre), és egyáltalán nem látszik meg rajtuk a mesterkéltség. Mondjuk a Blairwitch projecthez hasonlóan ezt is úgy kívánják eladni, mint eredeti felvételeket, de az elmúlt évek hasonló szenzációhajhász fake dokumentumfilmjeit (mockumentary) követően valószínűleg ezt senki se fogja elhinni. De nem is ez a lényeg.

Valójában a Trollhunter személyében a mindennapi embert ismerhetjük fel, főleg azokat, akiknek munkája nem irodai dolgokból tevődik ki, hanem kisebb-nagyobb veszélyeket rejtegetnek magukban. A fiatalok hősnek tekintik Trollhuntert, amikor kiderül, hogy mit is csinál valójában, ő viszont belenyugodva közli velük, hogy csak a dolgát teszi, hiszen ez a munkája. Valószínűleg a világ egyik legveszélyesebb munkája, amit természetesen titokban kell tartani az emberek előtt, és igazából még annyi tiszteletet sem érdemel ki főhősünk, hogy a főnökei, megbízói megbecsüljék és rendes fizetést kapjon. Ismerős a helyzet?!

Bár ez egy extrém szituáció, de nem lehet nem felismerni a társadalmi kritikát, amit megfogalmaz André Ovredal rendező. Mindannyian bele vagyunk szürkülve a mindennapos munkáinkba, ami ahhoz vezet, hogy idővel semmi érdekeset nem találunk benne. Trollhunter is akkor kapja vissza igazán a munkakedvét, amikor felkarolja a fiatalokat és azok elkezdik őt a nap 24 órájában venni. Bemutat nekik mindent, amit később megjeleníthetnek a tv-ben, hogy a világ rájöjjön, hogy mi is folyik a háttérben. Ő a magányos hős, akinek az a sorsa, hogy meghúzódjon a háttérben, míg mások learatják neki a babérokat.

A mögöttes tartalom mellett nem szabad elfeledkezni azonban a trollokról. Mint mondtam, tényleg életszerűek, nem látszik meg rajtuk a CGI. Külön plusz pont, hogy nem csupán egyetlen trollfajt hoz be a rendező: kapunk erdei és hegyi trollokat, azokon belül is vannak különböző alosztályok. Természetesen az összeset nem tudta felvonultatni a rendező, úgyhogy várható a folytatás. Mindenesetre az utolsó óriás troll jelenete nagyon jóra sikeredett, a trollok elpusztítása meg nagyon változatos formákban történik, de mindig az erős UV fények játszanak szerepet a trollgyilkolásban. A film ezen felül ad még egy okot arra, hogy miért ne legyünk hithű keresztények, mivel a trollok kiszagolják a keresztény emberek vérét, és akkor nincs menekvés. Koppány vezér és csapatai jó esélyekkel indultak volna ellenük, de hát máshogy alakult a történelem.

A Trollhuntert mindenkinek bátran ajánlom, hiszen nem csupán egy átlagos horrorfilmről vagy mockumentaryről van szó, hanem komoly problémákat feszegető, de egyben egy egész új világot érdekfeszítően tálaló alkotásról. Ha valaki nem szereti a kézikamerás filmeket, nekik is ajánlom, adjanak ennek egy esélyt. Remélhetőleg a folytatásra minél kevesebbet kell majd várni, mert van még mit bemutatnia a rendezőnek, és emellett még le kell buktatni a trollok eltitkolásáért felelős céget is, szóval bőven van még potenciál ebben a koncepcióban.

Nincsenek megjegyzések: